Problemele digestive și pancreasul
Este adevărat că mâncarea este combustibilul organismului nostru, care furnizează energia și toți nutrienții importanți. Dar, cu siguranță, acesta nu trebuie să fie singurul motiv pentru care mâncăm: trebuie să ne și bucurăm de mâncare! O masă împreună cu familia, prietenii sau colegii trebuie să fie un moment pe care să îl apreciați și de care să vă amintiți. Pentru aceasta, alimentele trebuie să se digere corespunzător, fiind nevoie de o cantitate suficientă de enzime digestive.
Cine poate suferi de insuficiență pancreatică exocrină?
Insuficiența pancreatică exocrină este o afecțiune caracterizată de lipsa de enzime digestive produse de pancreas și poate afecta persoanele de orice vârstă, dar riscul ca problemele digestive să fie legate de funcționarea pancreasului crește odată cu înaintarea în vârstă.
Simptomele insuficienței pancreatice exocrine
Simptomele pot fi de la ușoare și moderate până la severe și includ:
Disconfort sau senzație de greutate în stomac după consumul de mâncăruri greu de digerat, grase, picante sau cu care organismul nu este obișnuit.*
Simptome dispeptice, cum ar fi dureri de stomac, grețuri, vărsături, arsuri gastrice, balonare sau diaree.*
Simptome severe: Simptome dispeptice severe, cum ar fi durerea abdominală cronică, diaree și steatoree (prezența grăsimilor în scaun), pierdere în greutate, osteoporoză etc.*
*Numai medicul poate diagnostica insuficiența pancreatică exocrină
Insuficiența pancreatică exocrină și cauzele sale
V-ați gândit vreodată că problemele dumneavoastră digestive ar putea avea legătură cu funcționarea pancreasului? Afecțiunea în care pancreasul nu produce suficiente enzime digestive se numește insuficiență pancreatică exocrină.
Iată câteva situații și afecțiuni în care este posibil ca pancreasul să nu funcționeze cum trebuie:
Vârstă
Este normal ca producția de enzime digestive să scadă odată cu vârsta. Pe măsură ce înaintați în vârstă, crește probabilitatea de apariție a unor probleme digestive asociate cu funcționarea pancreasului.
Consumul de alcool și fumatul
Persoanele care consumă regulat alcool și fumează mult suferă de insuficiență pancreatică exocrină asociată pancreatitei cronice.
Diabet
Diabeticii pot suferi și de insuficiență pancreatică exocrină, ambele afecțiuni fiind legate de pancreas.
În urma unor intervenții chirurgicale sau leziuni
Dacă o parte din pancreas a fost înlăturată chirurgical (din cauza existenței unei tumori, în urma unor leziuni etc.), funcționarea acestuia este adeseori și ea afectată.
Afecțiuni genetice
De exemplu, cea mai frecventă cauză a insuficienței pancreatice exocrine la copii este fibroza chistică.
Cum se poate trăi cu insuficiența pancreatică exocrină ?
Tratamentul insuficienței pancreatice exocrine presupune administrarea de medicație TSEP (tratament de substituție cu enzime pancreatice), un regim alimentar sănătos normal, nerestrictiv, și unele schimbări în ceea ce privește stilul de viață. Numai prin îmbinarea acestor aspecte puteți ameliora simptomele și vă puteți bucura din nou de mese și de o viață bună.
Urmăriți alimentele pe care le consumați și felul în care vă simțiți după aceea. Astfel, le veți putea evita pe cele care vă agravează simptomele.
Dieta strictă, cu un conținut redus de grăsimi, nu mai este recomandată în cazul pacienților cu insuficiență pancreatică exocrină. Însă, trebuie să evitați alimentele bogate în fibre. Fibrele sunt dificil de digerat și, în plus, inactivează lipaza pancreatică (enzima digestivă care descompune grăsimile).
Consumați mai frecvent porții mici de alimente cu valoare energetică ridicată.
Pentru a putea fi sigur că dieta vă acoperă toate nevoile nutritive și pentru a evita complicațiile insuficienței pancreatice exocrine, cum ar fi malnutriția, lipsa de vitamine sau osteoporoza, consultați un medic nutriționist.
Luați TSEP la fiecare masă. Înainte de a începe să luați pancreatină (combinația de enzime digestive), citiți cu atenție prospectul.
Renunțați la fumat. Nu consumați alcool.